Opis
Lato według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie to fascynująca podróż po Pięciu Przemianach w towarzystwie Moniki Biblis. Tym razem Monika skupiła się na letnich potrawach wegetariańskich.
Jeśli jesteś wegetarianinem, to trafiłeś we właściwe miejsce. Wypróbuj letnie, wegetariańskie przepisy zgodne z filozofią Pięciu Przemian i przekonaj się o sile chińskiej medycyny naturalnej.
Jeśli nie jesteś wegetarianinem, to… pozostań sobą! Letnie dania wegetariańskie według Pięciu Przemian to doświadczenia kulinarne ze składnikami, które na pewno i tak doskonale znasz.
Publikacja w całości poświęcona jest gotowaniu latem. Zawiera 101 sprawdzonych przepisów wegetariańskich w kategoriach:
- Zupy (18)
- Dania ciepłe (22)
- Sałatki, surówki (16)
- Pasty, pasztety, farsze (7)
- Pieczywo (2)
- Przetwory (5)
- Sosy (5)
- Desery (11)
- Napoje ciepłe (7)
- Napoje chłodne (8)
Publikacja (jak każda inna autorstwa Moniki) zawiera również praktyczne tabele pięciu smaków.
Przepisy zawarte w książkach autorki nie powtarzają się!
Jeśli znasz poprzednie książki Moniki to ta również Ci się spodoba!
Seria: Pięć Przemian. Przepisy wegetariańskie
W serii "Pięć Przemian. Przepisy wegetariańskie" dostępnych jest pięć tytułów:
- Wiosna według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
- Lato według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
- Jesień według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
- Zima według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
- Dojo według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
O autorze
Ukończyła:
- 3-letnie Studium Edukacji Ekologicznej we Wrocławiu, gdzie wykładano dietetykę według Pięciu Przemian z elementami medycyny chińskiej,
- Szkołę Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w Centrum Sztuk Zdrowotnych w Warszawie,
- kursy medycyny chińskiej w Instytucie Medycyny Chińskiej i Profilaktyki Zdrowia w Krakowie,
- kursy w zakresie współczesnej dietetyki.
Na co dzień gotuje według Pięciu Przemian dla męża oraz dwójki swoich dzieci: Małgosi i Wojtka.
Prowadzi blog poświęcony kuchni według Pięciu Przemian oraz strony o tej tematyce na portalach społecznościowych (Facebook, Instagram).>
Spis treści
Wstęp
Lato – Wielkie Yang
Rola serca i jelita cienkiego
Odżywianie latem
PRZEPISY
ZUPY
- Owsianka z jagodami
- Kapuśniak z kiszonej kapusty
- Kapuśniak z czerwonej kapusty
- Pikantna zupa z cukinią i papryką
- Zupa szczawiowa
- Zupa ze szpinakiem
- Zupa krem z kalafiora
- Zupa krem ze szparagów
- Zupa krem z kalarepy
- Zupa brokułowa z kalafiorem
- Zupa z brukwią
- Barszcz z botwiną
- Zupa z czereśni
- Wytrawna zupa ze śliwek
- Zupa jagodowa
- Zupa z cukinią i miętą
- Chłodnik ogórkowy
- Chłodnik z pomidorów
DANIA CIEPŁE
- Jajecznica z rukolą i nasturcją
- Jajecznica z rydzami
- Kolba kukurydzy z masłem
- Puree z brukwią
- Leczo
- Kotlety z selera
- Faszerowane pieczarki
- Papryka faszerowana warzywami
- Warzywne szaszłyki na grill
- Fasola adzuki z pomidorami
- Makaron z brokułem
- Makaron z warzywami i serem kozim
- Naleśniki ze szpinakiem
- Naleśniki jaglane
- Placki na zsiadłym mleku bez jajek
- Placki z cukinią
- Zapiekanka z bakłażanem
- Młoda kapusta na gęsto
- Bigos z pieczarkami
- Pierogi ruskie
- Tarta z cukinią
- Zapiekanka rybna w winie
SAŁATKI, SURÓWKI
- Sałatka nowalijkowa
- Sałatka z brokułu i kalafiora
- Sałatka selerowa z pestkami
- Sałatka z cukinii
- Sałatka z arbuza i melona
- Sałatka owocowa z imbirem
- Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
- Sałatka pieczarkowa ze szpinakiem
- Surówka z kapusty białej i selera
- Sałatka z kapusty na słodko
- Sałatka ogórkowa z orzechami włoskimi
- Sałatka z ogórka i rukwi wodnej
- Zielona sałatka z jajkiem
- Sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami
- Sałatka z pomidorami i serem kozim
- Sałatka z makrelą
PASTY, PASZTETY, FARSZE
- Pasta z bobu
- Pasta z jajek i awokado
- Pasta z bakłażana
- Pasztet z fasoli i pieczarek
- Paprykarz wegetariański
- Farsz z jagód
- Farsz z kalafiora
PIECZYWO
- Podpłomyki z patelni
- Chleb żytni na drożdżach
PRZETWORY
- Kiszony kalafior
- Korzenna konfitura z czereśni
- Powidła morelowe
- Dżem z czarnej i czerwonej porzeczki
- Jagody w syropie
SOSY
- Gęsty sos fasolowy lub puree
- Sos sałatkowy z czosnkiem
- Majonez domowy
- Sos musztardowy
- Zielony sos
DESERY
- Jogurt z bakaliami
- Galaretka malinowa
- Tarta z truskawkami
- Truskawki z ryżem
- Banany w polewie czekoladowej
- Sernik malinowo-miętowy
- Agrestowe ciasto
- Koktajl truskawkowo-malinowy z żółtkami
- Smoothie arbuzowo-jagodowe
- Lody poziomkowe
- Lody bakaliowe
NAPOJE CIEPŁE
- Herbatka orzeźwiająca
- Kompot z czereśni
- Kompot z rabarbaru
- Wywar z pietruszki i imbiru
- Napar z kurkumą i koprem włoskim
- Kawa naturalna z kakao i bananem
- Kawa zbożowa z karobem
NAPOJE CHŁODNE
- Jogurt domowy
- Pikantny koktajl pomidorowy
- Koktajl truskawkowo-bananowy
- Koktajl z owoców leśnych
- Koktajl z awokado i trawą pszeniczną
- Koktajl z jarmużem i gruszką
- Koktajl z morelami, szpinakiem i miętą
- Fermentowany napój owsiany
TABELE SMAKÓW I NATURY
- Smak kwaśny (D) – Drzewo
- Smak gorzki (O) – Ogień
- Smak słodki (Z) – Ziemia
- Smak ostry (M) – Metal
- Smak słony (W) – Woda
Inne publikacje Moniki Biblis
Darmowy fragment
Darmowy fragment (w postaci zdjęć z wnętrza publikacji) znajdziesz na początku - pod okładką.
Informacje dodatkowe
Autor: Monika Biblis
Tytuł: Lato według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
Liczba stron: 120
Rok wydania: 2018
ISBN ebook: 978-83-61744-49-8 (9788361744498)
ISBN książka: 978-83-61744-90-0 (978836174490)
Licencja
Ebook:
- Link do pobrania pliku jest aktywny przez 30 dni.
- Plik można pobrać maksymalnie 10 razy.
- Po pobraniu pliku Użytkownik samodzielnie zapisuje plik na dowolnym urządzeniu i dba o jego kopie zapasowe we własnym zakresie.
- Użytkownik korzysta z pliku na własny użytek osobisty bez ograniczeń czasowych oraz ilościowych.
- Wydruk pliku nie jest możliwy.
- Plik oznaczany jest znakiem wodnym.
- Plik podlega Ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. (Dz. U. Nr 24 poz. 83), dlatego m.in. nie może być powielany ani rozpowszechniany (chyba że w zakresie użytku osobistego).
Książka papierowa:
- Książka podlega Ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. (Dz. U. Nr 24 poz. 83), dlatego m.in. nie może być powielany ani rozpowszechniany (chyba że w zakresie użytku osobistego).
Świetna książka.Doskonałe i smaczne, proste przepisy.
Polecam!!! Pozycja bardzo pomocna w realizowaniu zastosowania okreslonych zasad w żywieniu z uwzględnieniem letnich produktów. Jedząc wedłu tych zasad nie jesteśmy GŁODNI a przy tym ZDROWSI.
Dobra książka. Fajne przepisy. Wszystkie jasne i ułatwiające gotowanie według 5 przemian. Polecam!
Publikacja ciekawa, przejrzysta, przemyślana. Z chęcią zakupię, kolejną książkę tej autorki “Jesień według Pięciu Przemian”. Mimo iż nie przejdę całkowicie na gotowanie według tej filozofii, to cieszę się, że zapoznałam się z tym sposobem gotowania, parę rzeczy wprowadzam powoli na stałe do menu moich dzieci jak chociażby ciepłą owsiankę na śniadanie. Rzeczywiście jak się wgłębiłam w teorie 5 przemian wszystko składa się w logiczną całość i na pewno będę rozszerzać wiedzę w tym temacie.
Ciekawe przepisy, miły język, przydatna zarówno dla doświadczonych jak i początkujących “Piątkowiczów”. Polecam