Opis
Zima według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie to fascynująca podróż po Pięciu Przemianach w towarzystwie niezastąpionej Moniki Biblis. Tym razem autorka skupiła się na potrawach wegetariańskich.
Jeśli jesteś wegetarianinem, to trafiłeś we właściwe miejsce. Wypróbuj wegetariańskie przepisy zgodne z filozofią Pięciu Przemian i przekonaj się o mocy chińskiej medycyny naturalnej.
Jeśli nie jesteś wegetarianinem, to… pozostań sobą! Zimowe dania wegetariańskie według Pięciu Przemian to doświadczenia kulinarne ze składnikami, które na pewno doskonale znasz.
Publikacja w całości poświęcona jest gotowaniu wiosną. Zawiera 100 sprawdzonych przepisów wegetariańskich w kategoriach:
- Zupy (18)
- Dania ciepłe (33)
- Sałatki (6)
- Sosy (5)
- Wypieki (4)
- Pasty, farsze, smarowidła (8)
- Przetwory z owoców i warzyw (6)
- Słodkości (6)
- Napoje (12)
Dodatkowo na końcu publikacji (tej i każdej innej autorstwa Moniki) tabele smaków.
Przepisy zawarte w książkach autorki nie powtarzają się!
Seria: Pięć Przemian. Przepisy wegetariańskie
W serii "Pięć Przemian. Przepisy wegetariańskie" dostępnych jest pięć tytułów:
- Wiosna według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
- Lato według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
- Jesień według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
- Zima według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
- Dojo według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
O autorze
Ukończyła:
- 3-letnie Studium Edukacji Ekologicznej we Wrocławiu, gdzie wykładano dietetykę według Pięciu Przemian z elementami medycyny chińskiej,
- Szkołę Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w Centrum Sztuk Zdrowotnych w Warszawie,
- kursy medycyny chińskiej w Instytucie Medycyny Chińskiej i Profilaktyki Zdrowia w Krakowie,
- kursy w zakresie współczesnej dietetyki.
Na co dzień gotuje według Pięciu Przemian dla męża oraz dwójki swoich dzieci: Małgosi i Wojtka.
Prowadzi blog poświęcony kuchni według Pięciu Przemian oraz strony o tej tematyce na portalach społecznościowych (Facebook, Instagram).>
Spis treści
- Wstęp
- Zima – wielkie Yin
- Rola nerek i pęcherza moczowego
- Odżywianie Zimą
- Gotowanie według Pięciu Przemian
ZUPY (18)
- Owsianka śniadaniowa z żytem
- Owsianka z gryką i migdałami
- Owsianka z kaszą jaglaną i orzechami
- Owsianko-jaglanka z morelami
- Prażona jaglanka z jabłkiem i ziarnami
- Zupa z suszonych śliwek i orzechów
- Zupa dyniowa z ryżem
- Zupa jarzynowo-pomidorowa
- Zupa owsiano-porowa
- Zupa fasolowa na ostro
- Zupa krem z buraków
- Zupa z ciecierzycy
- Zupa z kaszą jaglaną i papryką
- Grochówka
- Zupa kapuściana
- Zupa cebulowa
- Zupa czosnkowa
- Zupa grzybowa krem
DANIA CIEPŁE (33)
- Kasza jaglana – przepis podstawowy
- Kasza jaglana – przepis podstawowy
- Kasza gryczana – przepis podstawowy
- Kasza gryczana z cebulą i pieczarkami
- Polenta
- Mamałyga
- Duszonka z cukinią i jarmużem
- Dynia duszona z orzechami
- Aromatyczne warzywa z piekarnika
- Gulasz jarzynowo-fasolowy
- Kapusta zasmażana
- Kapusta z grochem
- Makaron w sosie pieczarkowym
- Bliny gryczane
- Placuszki jaglane
- Placki ziemniaczano-marchewkowe
- Placki z dynią
- Pyzy ziemniaczane
- Knedle z grzybami
- Kotlety z grochu
- Kopytka z parmezanem
- Naleśniki z kapustą
- Pierogi z soczewicą
- Tarta dyniowa
- Tarta porowa
- Pizza
- Frytki z dyni i cukinii
- Zapiekanki z cebulą i czosnkiem
- Kuskus z rodzynkami
- Ryż korzenny na słodko
- Chipsy ziemniaczane
- Karp panierowany
- Łosoś w cebuli
SAŁATKI (6)
- Sałatka z czarną rzepą i bakaliami
- Sałatka cukiniowa ze słonecznikiem
- Sałatka ziemniaczana
- Sałatka marchewkowo-porowa
- Sałatka jajeczna z porem i orzechami
- Sałatka z kapusty i moreli
SOSY (5)
- Sos jogurtowo-czosnkowy
- Sos miodowo-czosnkowy
- Sos miodowo-balsamiczny
- Sos czosnkowo-pieczarkowy
- Sos cebulowo-porowy
WYPIEKI (4)
- Żytni zakwas
- Chleb ziemniaczano-gryczano-ryżowy
- Bułki pszenno-gryczano-kukurydziane
- Precle pszenno-żytnie z makiem i orzechami
PASTY, FARSZE, SMAROWIDŁA (8)
- Zielony twarożek z czosnkiem
- Pasta fasolowo z pieczarkami
- Farsz paprykowo-grzybowy
- Pasztet z soczewicy i marchewki
- Pasztet z cukinią
- Pasta z kalafiora i orzechów włoskich
- Orzechowe smarowidło
- Pasta z wędzoną rybą
DODATKI (2)
- Ketchup śliwkowy
- Masło klarowane
PRZETWORY Z OWOCÓW I WARZYW (6)
- Dżem gruszkowy
- Powidła śliwkowe
- Mus z jabłek
- Przecier dyniowo-jabłkowy
- Ogórki kiszone
- Dynia z żurawiną
SŁODKOŚCI (6)
- Ciasto dyniowe z pestkami
- Korzenne kulki
- Blok czekoladowo-orzechowy
- Ciasto z jabłkami
- Chałwa
- Torcik makrobiotyczny
NAPOJE (12)
- Oczyszczający napój poranny
- Imbirówka cytrynowa z miodem
- Makrobiotyczny napój z ryżu
- Napar z liści orzecha włoskiego
- Herbatka z jeżówką na odporność
- Herbatka przy przeziębieniu
- Rozgrzewająca herbata z fiołkiem
- Pikantny kompot z jabłek
- Kompot z gruszek
- Kawa gotowana z kminkiem
- Grzany miód pitny
- Nalewka czosnkowa
TABELKI SMAKÓW I NATURY
Darmowy fragment
Darmowy fragment (w postaci zdjęć z wnętrza publikacji) znajdziesz na początku - pod okładką.
Informacje dodatkowe
Autor: Monika Biblis
Tytuł: Zima według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
Liczba stron: 135
Rok wydania: 2018
ISBN ebook: 978-83-61744-45-0 (9788361744450)
ISBN papier: 978-83-61744-92-4 (9788361744924)
Licencja
Ebook:
- Link do pobrania pliku jest aktywny przez 30 dni.
- Plik można pobrać maksymalnie 10 razy.
- Po pobraniu pliku Użytkownik samodzielnie zapisuje plik na dowolnym urządzeniu i dba o jego kopie zapasowe we własnym zakresie.
- Użytkownik korzysta z pliku na własny użytek osobisty bez ograniczeń czasowych oraz ilościowych.
- Wydruk pliku nie jest możliwy.
- Plik oznaczany jest znakiem wodnym.
- Plik podlega Ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. (Dz. U. Nr 24 poz. 83), dlatego m.in. nie może być powielany ani rozpowszechniany (chyba że w zakresie użytku osobistego).
Książka papierowa:
- Książka podlega Ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. (Dz. U. Nr 24 poz. 83), dlatego m.in. nie może być powielany ani rozpowszechniany (chyba że w zakresie użytku osobistego).
Obecnie posiadam cały zestaw sezonowych przepisów., stąd ta zima obecnej wiosny.Polecam i zachecam do gotowania.
Książka Zima wg Pięciu Przemian informuje nas o sposobie odżywiania się zimą.
Przepisy kulinarne są proste i można je stosować bez żadnych ograniczeń. Nie wymagają bardzo skomplikowanych produktów. Są po prostu super.
Bardzo dobrze opisane dla laika, przepisy fajne i proste. Próbowałam kilka i udało upiec się bez kłopotów. Polecam
Świetna pozycja dla tych , którzy gotują wg pięciu przemian, odżywiają po wegetariańsku i /lub uwielbiają być zdrowi
Znów fajne przepisy. Wszystko jasne i łatwe. Polecam!