Książki elektroniczne » Dieta i jadłospisy
Choroba nowotworowa. Dieta i jadłospisy

Rok wydania: 2022
ISBN: 978-83-959458-1-6
Liczba stron: 270
|
Cena:
30,00 zł
(w tym VAT) Format: plik PDF
Dostawa: 0 zł
(pobranie pliku) |
Czas realizacji: od 3 minut do 3 dni (w zależności
od wybranej formy płatności) - Szczegóły »
Jesteś w zakładce Opis. Zobacz też: Spis treści, O autorze, Fragment, Komentarze.
✅ Ten tytuł dostępny jest także w wersji papierowej 😀
Jeśli chcesz zamówić tę książkę w formie książki papierowej (ebook dostaniesz gratis!), przejdź na stronę naszej drukarni:
➡️ Choroba nowotworowa. Dieta i jadłospisy (wersja papierowa)
Żywienie w chorobie nowotworowej to wyzwanie zarówno dla Pacjenta, jak i jego rodziny.
Jaka jest właściwa dieta w chorobie nowotworowej?
Jaki wpływ na dietę ma lokalizacja nowotworu?
Jak wzmocnić chorego na raka? Jak zwiększyć kaloryczność posiłków?
Jak radzić sobie z efektami ubocznymi leczenia?
Odpowiedzieliśmy na te pytania. I na wiele innych pytań. Opieramy się na sprawdzonej, naukowej wiedzy i doświadczeniu, a nie mitach powielanych w Internecie i szpitalnych korytarzach.
Omówiliśmy nie tylko ogólne zalecenia żywieniowe dla chorób onkologicznych, ale tam, gdzie to możliwe, wskazaliśmy wytyczne dla poszczególnych typów nowotworów. Trzeba jednak pamiętać, że nie ma uniwersalnej diety. Każdy Pacjent jest inny i każdy przypadek nowotworu też jest inny.
Proponowany jadłospis na 4 tygodnie został przygotowany przez dyplomowanego dietetyka i rozpisany krok po kroku. Dzięki temu przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku będzie naprawdę proste.
ISBN ebook: 978-83-959458-1-6
ISBN papier: 978-83-959458-0-9
Masz pytania lub wątpliwości?
- zobacz spis treści publikacji (zakładka: Spis treści)
- sprawdź, kim jest autor (zakładka: O autorze)
- ściągnij za darmo fragment publikacji (zakładka: Fragment)
- przeczytaj opinie osób, które zakupiły ten tytuł (zakładka: Komentarze)
- sprawdź informacje dotyczące dostawy i płatności (zakładka: Dostawa)
Jeśli nadal masz pytania lub wątpliwości, napisz do nas - chętnie odpowiemy.
- Wstęp
- I. Zalecenia żywieniowe w trakcie choroby nowotworowej
- Rola diety w trakcie leczenia
- Masa ciała
- Energia
- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany
- Błonnik
- Witaminy i składniki minieralne
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
- Czytamy etykiety
- Grupy produktów
- Warzywa
- Owoce
- Mleko i jego przetwory, jaja
- Napoje
- Produkty zbożowe
- Mięso, wędliny, podroby
- Ryby
- Przyprawy, inne
- Desery
- Tłuszcze
- Ziarna, nasiona, orzechy, bakalie
- Żywność ONS
- Nietolerancja laktozy
- Nietolerancja glutenu
- Interakcje
- Interakcje między lekami
- Interakcje między lekami a żywnością
- Jak zwiększyć kaloryczność posiłków?
- Lokalizacja nowotworu a dieta
- Techniki przyrządzania potraw
- Rak w obrębie głowy, szyi lub jamy brzusznej
- Resekcja żołądka
- Zespół poresekcyjny
- Rak trzustki
- Nowotwory ginekologiczne
- Inne nowotwory
- 10 najpopularniejszych mitów
- Kiedy skonsultować się z dietetykiem?
- II. Działania niepożądane
- III. Aktywność fizyczna
- IV. Dieta po wyleczeniu
- V. Jadłospis na 28 dni
- VI. Sprawdzone źródła
- Bibliografia